Kosár (0)

06 ápr Zanza a Földért

A fogyasztói cikkek, ezen belül is a kozmetikai szerek csomagolóanyagai alkotják az ember által megtermelt szemét igen jelentős részét, túlságosan nagy terhet róvva ezáltal a Földre, ami alig bírja már el A szemetet felhalmozó civilizációnkat. Mindezt nem azért hangoztatom, mert manapság menő ezzel foglalkozni, hanem, mert engem valóban jóideje foglalkoztat egy környezettudatosabb életmód. Ezzel pedig nem vagyok egyedül, a Zanza munkatársai is fontosnak vélik, hogy tegyenek valamit nem csak az emberekért közvetve, munkát biztsítva például a zanzibári nőknek, vagy épp gondoskodva a magyar vásárlóik bőréről kiváló minőségű natúrkozmetikumokkal, de a természetre és környzetünkre való odafigyelést is meghatározónak vélik.

 

Amikor a céget megálmodta a Zanza csapata még a kezdetek kezdetén már akkor visszásnak éreztek minden olyan példát, amikor egy öko-szemléletűként hirdetett kozmetikumhoz egy-egy cég fölöslegesen sok csomagolóanyagot használ fel, olyan alapanyagokból, amiknek előállítása és utólagos kezelése túl sok energiába és szennyezésbe kerül. Próbálták a legegyszerűbb és legkevésbé felesleges csomagolást megalkotni termékeiknek. Szappanjaik nincsenek extra papírban dobozon belül, sem műanyag zacskóban. Persze cégen belül mindig szó esik a fejlőésról, változtatásokról a mindig jobb megoldásokról és így született meg az az ötlet, ami pár hónapon belül a nyilvánosságra kerül és ami miatt, a Zanza termékei nem fogják egyre több és több műanyaggal szennyezni otthonunkat, a Földet.

 

De mielőtt erről bővebb és konkrétabb információt is elárulhatnék nektek, szeretném picit elmesélni miért is fontos ez a projekt mindannyiunk számára.

 

Nem kell hozzá egy egész évtized és az óceánjainkat már így is ellepő műanyaghulladék mennyisége megháromszorozódhat egy tanulmány szerint. Jelenleg ötven millió tonna műanyag szemét van óceánjainkban, tengereinkben, amely nem csak a tengeri élőlnyeknek okozhat sérüléseket vagy éppen halált, hanem számunkra, emberekre nézve is veszélyes lehet. A brit kormány az apró műanyag részecskék, az úgynevezett mikroműanyagok (5 milliméteresnél kisebb műanyag szemcsék) egészségre gyakorolt hatását szeretné átfogóan megvizsgálni, ugyanis az óceánban található műanyag szennyeződéseket az állatok megeszik, így azok a tápláléklánc további „szereplőinek” szervezetébe is bekerülnek. Ez egy teljesen természetes körforgás, a táplálkozással foglalkozó kutatók körében pont ezért sokakat aggodalommal tölt el, hiszen a műanyag nem természetes, semennyi mennyiségben sem megfelelő emberi (sem állati) fogyasztásra.  Ha ez nem lenne elég több egészségügyi szakértő szerint valós esély van arra, hogy a mikromikroszemcsék nem csupán a tengerekbe, de a levegőbe is kerülhetnek, szennyezve ezzel a levegőt, amit belélegzünk.

A 2018-as évben a világ tudósai nem csak óceánjainkat tanulmányozzák, de folyóinkat, tavainkat is és felméréseket végeznek az ívóvizet illetően is. Nem csupán a műanyagba zárt üzleti vízre gondolok, hanem a csapvízre, igen.  Az ORB International szerint mikroműanyag rostok szennyezik a városi csapvíz 83 százalékát világszerte, a szennyezés Európában 72 százalékos az Egyesült Államokban 90 százalék feletti.

Szerintem ezek az adatok, aggasztóak lehetnek azok számára is, akik eddig nem foglalkoztak különösebben a “műanyag-kérdéssel.” Pedig azt gondolom érdemes mindig odafigyelni arra, ami globális szinten történik a természetben, és azzal milyen káros dolgokat okoz az ember.

 

Nem divattudatosságra van szükség, hanem arra, hogy gyermekeink számára egy jobb otthont hagyjunk hátra.

 

A Zanza csapata pedig úgy döntött, szeretne lépéseket tenni afelé, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentsék műanyagszennyezettségi lábnyomukat és termékeiket, amelyek természetes alapanyagokból készülnek, szeretnék környezet- és egészségvédelmi szempontból a lehető legmegfontoltabb úton eljuttatni vásárlóikhoz.

Alig várom, hogy megoszthassam veletek a továbbiakat! (Folyt. köv.)

 

Szeretettel:

[egg id=”4″]

Ildikó

 

 

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá